Pollination @ ACU

Carsick Cars (CHN) + Lost Bear (Utr) + moreToen we hoorden dat deze heren van plan waren naar Europa te komen wisten we direct: we moéten ze hebben! En daarom is het weer tijd voor een flinke dosis Chinese underground klanken. Met trots presenteren wij: Carsick Cars.

Carsick Cars is een van China’s meest bekende en gerespecteerde indie rock bands, niettemin horen de meeste van jullie deze naam waarschijnlijk voor het eerst. Hun muziek is beďnvloed door de drones van Velvet Underground, Suicide en Sonic Youth en bepaalde structuren van Steve Reich en Glenn Branca. Geďntegreerd met een opgewekte, positieve en hoopvolle sound creëren ze dubbel gelaagde, vaak kritische songs.

Met uitverkochte clubshows in alle grote steden van China werd Carsick Cars gevraagd om in Beijing te openen voor Sonic Youth, maar deze show werd op het allerlaatste moment gecancelled. De reden waarom is onduidelijk, maar aannames zijn snel gemaakt. Een paar maanden later echter, stonden ze in Europa alsnog een aantal shows als support naast Sonic Youth. In 2009 kwam de band terug naar Europa en tourde aansluitend in the States. Ze speelden drie jaar achter elkaar op SXSW (2010-2012) en stonden op diverse Chinese muziekfestivals waaronder Modern Sky Festival. In 2014 werden ze door het Chinese muziek- en kunstplatform Douban tot ’Most Popular Musician’ in de category ’rock’. Vorig jaar kwam ook hun 3e en meest recente album ”3” uit. Het is een zeer verfrissende plaat, gedeeltelijk in het Engels en Chinees gezongen. De meeste nummers blijven dagenlang in je hoofd hangen, dus zorg er voor dat je de plaat beluisterd hebt alvorens ze in je eigen versie van het Chinees of Engels mee te blehren.

Het was 1,5 jaar stil rondom ‘indie kings’ Lost Bear. De Utrechtse tegenhanger van Carsick Cars kennen we nog als zevenkoppige herrie band met 2 drummers, maar dat is veranderd. Vijf man sterk wordt er zeker nog wel noisy rock gemaakt, maar volgens de bandleden worden de vele ideeën nu beter over de nummers uitgespreid waardoor het geheel wat rustiger wordt. Afgelopen maart werd de stilte onderbroken met een vrijwel uitverkochte show in dB’s. De nieuwe plaat die ’Inside the Dragon’ gaat heten zal later dit jaar verschijnen maar of de schijf al verkrijgbaar is in ACU is nog even afwachten. De band speelde oa. samen met Joan of Arc, The Lemonheads, We vs Death en I am Oak en tourde niet alleen door Nederland, maar door heel europa, waaronder voormalig Joegoslavië. De oude Lost Bear klonk geďnspireerd door Mother Love Bone, Dinosaur Jr. en Pavement. Hoe Lost Bear nu ook klinken mag, de band schaart zich nog immer onder de smaakmakers van de Nederlandse rock muziek.
Meer weten over de Chinese underground scene? Lees dan het interview (in het Engels) dat we in oktober 2014 hadden met Shouwang, zanger/gitarist van Carsick Cars en het brein achter minimal krautrock project White+:
Interview with White+

ACU

ACU
Voorstraat 71
Utrecht

Datum: 10 juni 2015
Entree: € 5,-
Deur open: 20.45 uur
Aanvang: 21.00 uur
Einde: 23.00 uur
De bar is tot later open.
White+ live in ACU: