Interview met I'm With Stupid

“De wereld is een clown waarop jij de rode neus bent!”Pollination knalt op 10 januari het nieuwe jaar in met een heuse ‘live-album recording session’! Wij mochten aan een van de finalisten van De Utrecht Popprijs een prijs weggeven: een optreden in ACU met daarbij een professionele live-opname van de show. Als winnaar van de publieksprijs was de keuze voor I’m With Stupid snel gemaakt.

Op dit moment is het sextet vooral te vinden in hun oefenstudio in een werfkelder aan de Oudegracht om daar de laatste hand te leggen aan de ‘definitieve’ arrangementen voor de plaat. Pollination nam er een kijkje en sprak zanger/gitarist Kristian, MisterE en de rest van de band over hun muziek, een witte kerst, live shows en het circus.


I’m With Stupid bracht de feestdagen door in hun oefenruimte aan de Oudegracht in Utrecht.

Op 10 januari nemen jullie een live-album op in ACU dankzij de deelname aan De Utrecht Popprijs. Hoe kijken jullie eigenlijk naar bandwedstrijden?

We hadden gezworen om nooit meer aan een bandwedstrijd mee te doen en toen werden we door Staplab geselecteerd voor de halve finale van De Utrecht Popprijs en deden we het toch weer. Maar we zagen het voor onszelf niet echt als een wedstrijd, meer als een goede manier om ons te profileren en dat zorgde ervoor dat het heel lekker liep en we ineens de finale stonden.

Dat was echt komisch, want onze bassist kon helemaal niet. Hij had zijn vakantie eerder al verzet zodat we de halve finale konden spelen, maar we hadden verder helemaal niet gekeken naar wanneer de finale was. En toen bleek hij zijn vakantie dus precies te hebben verplaatst naar de periode waarin de finale plaatsvond. We hebben toen een bevriende gitarist die meestal wel kan invallen en blijkbaar ook de baspartijen kent gevraagd. Het was een hele toffe avond, we kregen de hele zaal mee en stonden aan het einde van de avond ineens met de publieksprijs in onze handen.

Jullie maken een verfrissende mix van reggae en rock en het slaat overal aan. Hoe zijn jullie begonnen en door wie en wat laten jullie je beinvloeden?

We maken allemaal al jaren muziek. Een paar jaar terug zijn MisterE en ik (Kristian) een nieuw project begonnen en daaruit ontstond langzaamaan een echte band. Anderhalf jaar geleden kwamen de blazers er bij en toen vielen de puzzelstukjes op de juiste plek. We hebben toen alles opnieuw gearrangeerd en zijn heel veel gaan spelen. Vorig jaar al, maar vooral dit jaar hebben we echt heel veel gespeeld en stonden o.a. in het voorprogramma van de Skatalites.

Onze muziek is voor een groot deel gebouwd op een reggae-traditie. Reggae is altijd politiek geweest. Onze nummers gaan ergens over, maar niet alleen maar over politiek. Het mag ook best wel eens luchtig en vrolijk zijn, maar het gaat dan heus niet altijd over marihuana hoor. Soms wel, maar niet altijd. We maken geen platte liedjes; er moet wel wat te halen zijn. Tekstueel en in onze songs.

Het is niet alleen maar rastafari en doorgaan op een soort nalatenschap. State Radio, Sublime, zelfs No Doubt nemen allemaal kleine segmenten van reggae en doen daar hun eigen ding mee waardoor reggae in progressie blijft. Deze bands hebben een grotere invloed op onze muziek dan de pure, originele reggae. Wij borduren voort op wat er eerder voortgeborduurd is op reggae zeg maar. Als een stelletje ‘white boys’ hebben wij er toch wel feeling mee. We heten dan wel I’m With Stupid, maar dat is vooral om mensen een spiegel voor te houden.

Jullie staan bekend als een echte liveband en bleken al langer te spelen met het idee voor een live-album opname. Waarom juist een live plaat?

We proberen ons publiek uit te dagen om mee te doen, zodat we er samen met het publiek een feestje van maken. Dat maakt het zowel voor hun als voor ons leuker. Onze muziek leent zich ook echt voor een live-setting.

We hebben al eens wat opnames gemaakt in de studio. Onze rustigere muziek werkt daar heel goed, maar we zijn echt een liveband en de meeste nummers die we nu spelen werken live gewoon het beste. Als we eerst een studioalbum uitbrengen met vooral ook chille nummers dan is dat toch een beetje krom, want dat is niet per sé zoals we live zijn.

Dat is voor ons ook een van de redenen dat we al langer denken over het maken van een live-plaat. Het is een hele moeilijke beslissing om bij je eerste plaat voor een live-album te kiezen. Maar we liepen al langer met het idee rond voor een live-album en toen kregen we ook nog eens deze prijs aangeboden.

We willen echt iets met deze band en we hopen dat we met een live-plaat vooral een goed beeld neer kunnen zetten van wat je live van ons kan verwachten en ook om zo veel shows te kunnen spelen. Als een boeker onze plaat hoort, en die plaat is live, dan weten ze precies wat ze krijgen. We stoppen al onze tijd in deze band en willen echt iets bereiken. Als je dat niet wilt dan moet je geen facebook nemen en gewoon lekker blijven klooien en biertjes drinken in de oefenruimte.

Jullie willen met het maken van deze plaat dus eigenlijk de hele band naar een hoger plan brengen.

We houden er van om de hele dag in een busje te zitten, veel shows te spelen. Grote shows, kleine shows. We spelen ze nu allemaal. Het is tof om een klein zaaltje mee te krijgen en contact te hebben met je publiek. Maar op een groot podium staan en dan je muziek over weten te brengen en zo’n veld massaal zien springen… Niet dat we direct op de grote festivals denken te kunnen spelen, maar toch. Wereldfaam daar zouden we geen nee tegen zeggen. En onze muziek ligt ook makkelijk in het gehoor. Voor alle leeftijden. Jongens en meisjes. Kerstmutsen en circusdieren.

Over het circus gesproken. Jullie kondigen de show en live-opnamen aan als ‘Circus I’m With Stupid’. Hoe moet de bezoeker dit zien?

Mensen zijn rare wezens en iedereen is eigenlijk altijd met stupid. Of is diegene zelf stupid. Ons logo is de tekst ‘I’m With Stupid’ met allemaal pijltjes naar binnen toe. Kijk maar eens in de spiegel en vrag aan jezelf ‘wie is er nu eigenlijk stupid?’

Eigenlijk zijn we allemaal gekken en we zijn allemaal clowns. Als je op straat om je heen kijkt dan is iedereen wel een beetje gek, of in ieder geval iets dommigs. En eigenlijk zijn we allemaal ook gewoon maar dieren. Eigenlijk is onze wereld gewoon een grote dierentuin. Als we al die ‘dieren’ in een zaal neerzetten en wij spelen dan zijn we allemaal spelende dieren die onze trucjes laten zien (dancemoves) en je bent sowieso met Stupid als wij spelen. We zijn allemaal in de piste en kunnen eindelijk ons zelf zijn.

Kortom: iedereen is welkom, zoals bij elk optreden. Het grote verschil is dat er nu opnames gemaakt worden voor een plaat. We willen er natuurlijk wel iets speciaals van maken. De wereld is een clown waarop jij de rode neus bent.

Op zaterdag 10 januari 2015 is I’m With Stupid live te zien in het circus! Waar? Pollination @ ACU presents: Circus I’m With Stupid (live-album recording session)
Meer info over dit evenement:
http://www.pollination.nl/events/20150110/20150110.html
Oefenstudio I'm With Stupid
Utrecht

Datum: 25 december 2014
Tijd: 20.30 uur